vrijdag 31 mei 2013

Conformiteit: De invloed van anderen bij het nemen van besluiten


Iedereen is uniek en heeft natuurlijk recht op zijn eigen mening. Toch is het in de praktijk vaak moeilijk om bij je eigen standpunt te blijven, omdat je wordt beïnvloed door de omgeving. In de sociale psychologie wordt dit verschijnsel 'normatieve sociale beïnvloeding' genoemd. Mensen passen vaak hun mening aan, omdat ze bij de groep willen horen en aardig gevonden willen worden.


Één van de eerste wetenschappelijke onderzoeken naar dit onderwerp is gedaan door Solomon Asch in de jaren '50. Hij zette een groep mensen bij elkaar in een kamer en liet ze de 2 bovenstaande plaatjes zien. De deelnemers werd daarna te zeggen welke lijn (A, B of C) net zo lang was als de lijn in het linker plaatje. Er was 1 echte proefpersoon, de rest van de deelnemers waren ingehuurd door Asch. Je ziet duidelijk dat C het juiste antwoord is, maar de ingehuurde deelnemers zeiden allemaal dat A het juiste antwoord is. Als laatste was de echte proefpersoon aan het woord. In 75% van de gevallen conformeerde hij met de groep en gaf het verkeerde antwoord.

Er worden twee mogelijke redenen voor de conformiteit genoemd:
  • De proefpersoon denkt dat het aan hem ligt. "Zij zijn met zoveel, het zal wel kloppen wat ze zeggen".
  • De proefpersoon weet dat de groep ongelijk heeft, maar gaat er toch in mee om een discussie te vermijden.
Als 1 van de ingehuurde proefpersonen ook het juiste antwoord gaf (en dus tegen de groep in ging), bleef van de 75% die onder de groepsdruk bezweek weinig meer over. Als je dus het gevoel hebt dat je in je eentje staat tegenover een groep, is het belangrijk om op zoek te gaan naar iemand anders die er hetzelfde over denkt als jij. Laat je niet te snel ompraten door de groep, maar blijf dichtbij jezelf en zoek steun bij elkaar.


In reclames wordt ook vaak gebruik gemaakt van groepsdruk. Er wordt dan bijvoorbeeld geclaimd 'Duizenden mensen gingen u voor' of 'Dit product volgt de laatste trends'. Als we niet goed weten wat we van iets moeten vinden, kijken we vaak naar anderen. Hoe reageren zij hierop? Wat vinden zij ervan? Dit is natuurlijk logisch, omdat we veel van elkaar kunnen leren. Wel moeten we er op letten dat  dit niet van die extreme vormen aanneemt zoals in het experiment van Asch. We kunnen inspiratie opdoen van anderen en steun zoeken bij elkaar, maar blijf wel dicht bij jezelf! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen