zondag 18 maart 2012

Overtuigingstechnieken: Hoe krijg je wat je wilt?

Ik studeer psychologie, en daarom lijkt het me leuk om ook af en toe een artikeltje over een psychologisch onderwerp te plaatsen. Zo onderscheid ik me van andere blogs en het lijkt mij een leuke afwisseling! Laat me vooral weten of jullie het een leuk idee vinden!

Allereerst wil ik jullie vandaag iets vertellen over overtuigingstechnieken. Hoe krijg je wat je wilt? We kennen het allemaal wel, je wilt iets voorleggen aan je ouders (bijvoorbeeld tot laat gaan stappen) of aan je vriendinnen (bijvoorbeeld dat je graag een bepaalde film wilt zien) en ze zeggen meteen 'nee'. Daar ben je mooi klaar mee! Nu niet meer, want ik laat je drie technieken zien hoe je ze naar jouw hand kunt zetten.


 Bron
Low-balling
Bij low-balling doe je eerst een klein verzoek, waarop iemand moeilijk nee kan zeggen. Als je die binnen hebt, ga je voor het echte verzoek, wat je al graag wilde. Natuurlijk moet je het verschil tussen de twee verzoeken niet te groot maken, want dan werkt het niet meer. De theorie hierachter wordt 'cognitieve dissonantie' genoemd. Als je eenmaal ergens mee hebt ingestemd, sta je achter je besluit. Als het verzoek dan verandert, probeer je het voor jezelf goed te praten.. je hebt toch niet voor niets in de eerste instantie ja gezegd? Mensen houden er niet van om hun mening te moeten bijstellen.

Foot-in-the-door
Deze lijkt best wel op low-balling, maar deze techniek werkt iets meer op de lange termijn. Ook hier is het zo dat als je een afspraak maakt met iemand, dit een soort band creƫert. Je voelt je verbonden met elkaar en vertrouwt elkaar. Daarom is het moeilijker om de volgende keer nee te zeggen als iemand iets vraagt. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij goede doelen. Als mensen op straat worden aangesproken of ze geld willen doneren, zeggen de meeste mensen nee. Maar als ze op straat worden aangesproken of ze een petitie willen ondertekenen, zeggen ze veel eerder ja. Als diezelfde mensen dan een paar dagen later worden opgebeld of ze alsnog geld willen doneren, zijn ze veel eerder geneigd om dit te doen.

Door-in-the-face
De door-in-the-face techniek is juist het tegenovergestelde. Hier doe je eerst een heel groot verzoek, wat iemand sowieso nooit goed vindt. Bijvoorbeeld als je ouders heel streng zijn, vragen of je tot 5 uur 's ochtends uit mag gaan. Daarna doe je een stapje terug, en vraag je wat je eigenlijk al wilde, bijvoorbeeld tot 2 uur uitgaan. Je ouders zijn dan ook eerder geneigd om toe te geven, dat is immers wel zo eerlijk... jij hebt er ook iets op 'ingeleverd'!
 Bron
Er is allemaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze technieken, en er is veel bewijs gevonden dat ze werken! Dus hou dit in je achterhoofd als je iets voor elkaar wil krijgen, en misschien helpt het!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen